‘Alles behalve de inhoud’ – lezing over boektypografie

Maandag 12 december waren Karin ter Laak en Serena Williams gastprogrammeurs van de lezing ‘Boektypografie’ in De Leeszaal in Rotterdam West. Zij nodigden vier grafisch ontwerpers uit om te praten over hun visie op boektypografie. Van de eerste boekdrukletter tot aan letters ontworpen met eigen geschreven software. Het brede spectrum van boektypografie werd getoond aan een enthousiast publiek dat bestond uit grafisch ontwerp studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam, Willem de Kooning Academie en andere geinteresseerden.

‘Boektypografie’ is onderdeel van de lezingenreeks ‘Alles behalve de inhoud’. In deze reeks wordt het ambacht van het boek uitgekleed in zeven domeinen. Voorgaande edities gingen over papier en boekdrukkunst. Komende edities gaan over grafisch ontwerp, digitaal publiceren, e-zines en de economie van publiceren.

Fotografie: Wouter LeDuc

 

Serena Williams
www.serenawilliams.nl
Serena leidde de avond in met de lezing ‘Blackletter – The Letter everybody loves to hate’. De gothische letter kennen we als de eerste boekdrukletter maar is ook bekend om zijn duistere rand. Wij associëren de letter met de Nazi-partij maar ook met hiphop, heavy metal, sprookjes, bier en foute Duitse kerstmarkten. Hoe komt de blackletter aan deze associaties en hoe kunnen grafisch ontwerpers er weer voor zorgen dat de blackletter in de gratie raakt? Dat en meer zocht Serena uit aan de hand van diverse voorbeelden en korte filmpjes.

leeszaal_alles_behalve_de_inhoud-15

Karin ter Laak
www.karinterlaak.nl
Vlot, dynamisch en recht voor haar raap. Karin ter Laak is de ontwerper van de huistijl van De Leeszaal en ontwerpt boeken zoals haar karakter is. In een rap tempo nam Karin ons mee door haar ontwerpproces. Ze begint bij de omslag. Dit zet de toon van het binnenwerk en geeft houvast tijdens het ontwerpen. Daarnaast schenkt zij ruime aandacht aan het selecteren van de juiste letter met meerdere gewichten die past bij het karakter van het boek.

leeszaal_alles_behalve_de_inhoud-27

Daniel Markides
www.sweatshop.nl
‘Sokkenkastjes’ en ‘Verwondeling’. Grafisch ontwerper Daniel Markides kalligrafeerde live tijdens de pauze woorden en spreuken op verzoek van het aanwezige publiek. De gasten mochten de grote vellen aan het einde van de avond mee naar huis nemen.

leeszaal_alles_behalve_de_inhoud-35

Ricardo Lafuente en Ana Carvalho
manufacturaindependente.org
Via de beamer uit Portugal, toonden Ricardo en Ana van libre graphics & design studio Manufactura Independente verrassende resultaten uit diverse typografische workshops die zij op kunstacademies gaven. Met behulp van open source softwaretools lieten zij zien hoe studenten in het computerspel Minecraft in groepsverband gestalte gaven aan nieuwe lettertypes.

leeszaal_alles_behalve_de_inhoud-56

Sibe Kokke
www.notdef.org
Grafisch ontwerper Sibe Kokke sloot de avond spetterend af met een typografische performance. Hij creëerde live fonts gebaseerd op contrast, x-hoogte, vectorpunten en krommingen met behulp van een mengpaneel en een eigen geschreven programma in softwaretool Drawbot.

leeszaal_alles_behalve_de_inhoud-59

leeszaal_alles_behalve_de_inhoud-65

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *